Jdi na obsah Jdi na menu
 


    !! VELKÁ ŠANCE PRO NENAPRAVITELNÉ ABSTINENTY !!

Po domluvě s šéfovou jsme rozhodli,že exkurze do pivovaru v Náchodě by se mohla konat v půlce září po výplatě,nejlepší datum buď 14. nebo 15.9. .Na místo se pohodlně dostaneme vlakem,vlastní alkohol,při podmínce podělení s ostatními,povolen.

Krátce k pivovaru:

HISTORIE PIVOVARU

Práva na vaření piva vlastnili náchodští měšťané již od středověku. Období, kdy se pivo vařilo v jejich domech, ukončilo v červnu roku 1871 rozhodnutí městské rady na zřízení vlastního obecního pivovaru.

Základní kámen byl položen 8. dubna 1872. Práce na stavbě úspěšně pokračovala a už 4. května se začaly klenout sklepy. Se zahájením provozu se počítalo nejdříve někdy v druhém pololetí roku 1873 a již od počátku roku se vytvářely podmínky pro hladký náběh provozu. Stavbu pivovaru sledovalo pozorně skutečně celé město a řada občanů chodila na procházky do Montace, aby cestou pozorovala život a dění na staveništi.

První várka piva se v novém pivovaru začala vařit 3. října 1873 sládkem Antonínem Lutzem. Ještě v říjnu 1873 bylo uvařeno celkem 17 várek, z toho 10 várek 10° piva a 7 várek 11° piva. V listopadu 1873 bylo 31 várek 10° piva. V první fázi existence pivovaru (tj. cca do konce 19. století) se vařilo hlavně 10° a 11° pivo, vícestupňové (12° a 13°) se vařilo jen málo – hlavně před Vánocemi a Velikonocemi.

Oblíbenost náchodského piva stále stoupala, a tak v letech 1925 – 1930 došlo k rozšíření provozu, byla postavena nová varna. V roce 1935 se začala v tehdejším Obecním pivovaru Náchod používat chráněná značka Náchodský Primátor (v souvislosti s výrobou tmavého piva) – předchůdce současné známky PRIMÁTOR®. Lahvové pivo se začalo stáčet až v roce 1937 na ručních strojích. Do té doby se pivo do lahví stáčelo výhradně v soukromých stáčírnách a v pivovaře jen do transportních sudů. Teprve po druhé světové válce v roce 1948 a dalších letech bylo přikročeno k větším investicím – zakoupení stáčecí linky na lahvové pivo, pořízení chladicího zařízení, rozšíření sladovny a zavedení parovodu k výrobě piva a sušení sladu.

V roce 2006 pak zahájil pivovar rekonstrukci technologie sklepa. Bylo vybudováno nové přetlačné oddělení, které navazuje na investice předcházejících období a technologicky na klasickou spilku, nově instalované kvasničné hospodářství a propagační stanici a klasický ležácký sklep. Oddělení obsahuje 14 stojatých nerezových přetlačných tanků o objemech 70 hl, 130 hl a 230 hl. Tanky jsou nerezové s plně hladkým povrchem a jsou vybaveny čistícími hlavicemi, které umožní dokonalou sanitaci. Touto investicí dochází k završení celkově 15-leté rekonstrukce studené části pivovaru

Je také možné objednat exkurzi s následujícím cenníkem za ní:

klasická exkurze - vlastní základní prohlídka v provozu s výkladem (bez ochutnávky)60,- Kč/1 hod
exkurze spojená s posezením ve vagónu či návštěvnickém centru a volná ochutnávka točeného (lahvového) piva (2 x 0,5 l)120,- Kč/2 hod
exkurze spojená s posezením ve vagónu či návštěvnickém centru a volná ochutnávka točeného (lahvového) piva (2 x 0,5 l) + dárková balení či speciální lahve (rekl. předměty)120,- Kč/2 hod + 65,- Kč až 380,- Kč
Exkurze spojená s posezením ve vagónu či návštěvnickém centru a volná ochutnávka točeného (lahvového) piva (2 x 0,5 l) + občerstvení (od guláše, přes staročeskou zabijačku a kuchyni až po náchodské krajové speciality)120,- Kč/2 hod + 75,- Kč až 250,- Kč
Exkurze spojená s posezením ve vagónu či návštěvnickém centru a volná ochutnávka libovolného množství a druhu točeného piva + občerstvení dle zvláštní dohody120,- Kč/ rozsah hod + menu, cena dle dohody

Platba při menším počtu než 10 osob

Minimální částka za klasickou exkurzi 600,- Kč
Minimální částka za exkurzi spojenou s ochutnávkou točeného piva 1200,- Kč

Podrobnější info s letáčkem najdete včas na pracovišti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář